قبل از خرید جت پرینتر CIJ لازم است انواع آن را بشناسید . دستگاه های جت پرینتر با سه سیستم CIJ، DOD و HP ارائه می شوند. بسیار مهم است که پیش از خرید هر کدام از این سرویس ها بدانیم که دستگاه ما بر اساس کدام یکی از این سیستم ها کار می کند و معایب و مزایای آن چیست تا بتوانیم متناسب با نیازمان، دستگاه جت پرینتر مناسب را خریداری کنیم:
آنچه قبل از خرید جت پرینتر CIJ باید بدانید
CIJ به چه معنی است؟
دستگاه های جت پرینتر CIJ یکی از سه مدل سیستم دستگاه های جت پرینتر صنعتی هستند که برای چاپ های تیراژ بالا و سرعت بالا استفاده می شوند. CIJ مخفف سه واژه Continuous Inkjet Printer است. این کلمه را می توان دستگاه پرینتر با پاشش پیوسته جوهر ترجمه کرد.
چه شرکت هایی دستگاه های جت پرینتر CIJ تولید می کنند؟
شرکت های جت پرینتر آیکون مک، دومینو ، لینکس و ویلت در انگلستان، شرکت های جت پرینتر لایبینگر و EBS در کشور آلمان،شرکت ایماژ در فرانسه، شرکت های مارکر و ویدئو جت در کشور آمریکا، شرکت زانوسیدر کشور ایتالیا، شرکت جت پرینتر ECJET در کشور چین، شرکت جت پرینتر ویدم باخ در کشور هلند و اتریش، معروف ترین تولید کنندگان دستگاه های جت پرینتر CIJ در دنیا محسوب می شود.
مزایای دستگاه های جت پرینتر CIJ
سرعت بالای چاپ و توانایی چاپ بر روی سطوح ناهموار دو ویژگی و مزیت خرید جت پرینتر CIJ است. این دستگاه ها با جوهر های بر پایه حلال کار می کنند و به همین خاطر جوهر به محض چاپ خشک می شود. همچنین چاپ در این سیستم ها با فاصله ی 1 تا 3 سانتی متری انجام می شود. بنابراین بر روی سطوح ناهموار و دارای انحنا مانند لبه در بطری های آب معدنی می توان چاپ کرد. اما کار کردن با دستگاه های CIJ مشکلاتی نیز دارد که بهتر است قبل از اینکه تصمیم به خرید آنها بکنید ابتدا با شیوه کار این دستگاه ها و همچنین مشکلاتی که حین کار با آنها برخورد خواهید کرد کاملا آشنا شوید تا بتوانید برای خرید بهترین تصمیم را بگیرید. شاید در انتهای این مطلب به این نتیجه رسیدید که نیاز شما دستگاهی با سیستم HP یا DOD باشد.
دستگاه های مبتنی بر سیستم CIJ چگونه کار می کنند؟
جوهرهای که برای کار در دستگاه در اختیار شما قرار می گیرند در بسته های نیم لیتری (مانند دستگاه های لینکس) و یا یک لیتری (مانند دستگاه های EBS، ایماژ و دومینو) هستند. در بعضی از این دستگاه ها ظرف جوهر در داخل مخزن قرار می گیرد و در بعضی دیگر مانند ایماژ جوهر در داخل تانکر ریخته می شود. در پایین مخازن جوهر فیلتر قرار دارد که جوهر از آن رد می شود.
(توجه: نیاز است این فیلتر ها به صورت دوره ای تعویض شوند و تعویض دیر هنگام آنها برای دستگاه دردسرساز خواهد بود.)
جوهر از یک شلنگ 2 یا 4 یا 6 متری رد می شود، و در مخزن دیگری به نام گان هولدر قرار می گیرد. بر سر گان هولدر نازل بسته می شود. نوک نازل معمولا 45 یا 50 یا 60 میکرون است. بعد از خروج قطره از سر نازل، جوهر از قطعه ای به نام الکترود شارژ می گذرد. این بخش جوهر باردار می شود. سپس جوهر وارد بخش های-ولتاژ می شود. های-ولتاژ به مادربرد دستگاه وصل است و وظیفه اش پرتاب قطرات جوهر باردار شده از دریچه هد به بیرون است. بخشی از جوهر باردار شده با توجه به نوع فونت انتخابی باقی مانده و نیاز است به مرکز قطعه ای به نام گاتر برخورد کنند. در دستگاه های که شرکت ایماژ تولید می کند، گاتر ها مجهز به پیچ تنظیم هستند اما در بیشتر دستگاه ها این امکان وجود ندارد. وظیفه اصلی گاتر بازگرداندن جوهر اضافی به داخل فرایند داخل دستگاه است.
قطعات مکانیکی و بردهای الکترونیکی
در دستگاه های جت پرینتر CIJ قطعات مکانیکی زیادی از جمله چند پمپ استفاده شده است. قبل و بعد از هر پمپ نیز فیلتر وجود دارد. با توجه به سیستم چاپ پیوسته ی این دستگاه ها نیاز است فیلترها به صورت دوره ای تعویض شوند. . عدم تعویض فیلتر ها باعث می شود به پمپ ها فشار بیاید. باید توجه داشت که این پمپ ها 30 درصد قیمت دستگاه را تشکیل می دهند. مضاف بر اینکه تعویض فیلتر مستلزم تخلیه جوهر است. با توجه به گرانی جوهر های دستگاه های CIJ این امر یکی از مشکلات دستگاه های CIJ محسوب می شود.
همچنین وجود پمپ های مختلف و کمک های مختلف برای ذخیره جوهر باعث می شود لوول سنسورهای این ها هوا بگیرد و دچار مشکل شود. هواگیری این دستگاه ها کار پیچیده ای نیست اما نیاز است تا فردی متخصص این کار را انجام دهد تا آسیبی به دستگاه وارد نشود. دستگاه های CIJ پس از خاموش و روشن شدن مکرر دچار مشکل می شوند و نیاز به هواگیری دارند.
همچنین این دستگاه ها بردهای متعدد الکترونیکی دارند که هر کدام انجام فعالیت های بخشی از دستگاه را بر عهده دارند. بنابراین لازم است تا محافظ های برق مناسب برای دستگاه پیش بینی شود.
شستشوی هد دستگاه
جوهری که از دریچه هد پرتاب می شود به دلایل مختلفی مانند کیفیت پایین جوهر، میزان های-ولتاژ، و یا غلظت جوهر به دیواره ها پرتاب می شوند و معمولا پس از چند ساعت سر هد دستگاه کثیف می شود. لازم است اپراتور بعد از چند ساعت از شروع کار دستگاه جت پرینتر سر هد را با حلال مخصوص شست و شو دهد. باید توجه کرد که گاتر حلال را از طریق هد دستگاه به درون می کشد و ممکن است باعث شود حلال زیادی از طریق مکش وارد گاتر دستگاه شود. در این صورت دستگاه های مختلف پیام خطایی می دهند که به مفهموم پایین آمدن غلظت جوهر و رقیق شدن آن است. این اشکال یکی از دلایل خطاهای زیر در دستگاههای مختلف می تواند باشد: در دستگاه های EBS خطای Overfull، در دستگاه های لینکس و دومینو خطای Overtank و در دستگاه ایماژ خطای رقیق شدن شدن. بنابراین لازم است اپراتور دقت زیادی کند تا حلال توسط گاتر به داخل دستگاه وارد نشود.
سرعت دستگاه های جت پرینتر CIJ
دستگاه های جت پرینتر CIJ به سرعت بالای چاپ معروف اند. اما لازم است توجه شود سرعتی که توسط شرکت های سازنده این دستگاه ها اعلام می شود در مواقعی صادق است که یک الی دو خط و حداکثر ارتفاع ماتریس 12 از دستگاه انتظار چاپ داشته باشد. . اگر تعداد خط هایی که می خواهید با آنها چاپ کنید بیشتر از دو خط شود مدت زمان چاپ توسط این دستگاه ها به حد زیادی کاهش پیدا میکند. برای مثال دستگاهی که سرعت چاپ آن توسط فروشنده به شما 400 متر بر دقیقه اعلام می شود در صورتی که ماتریس چاپ شما به 16، 18 ، 25 یا 32 افزایش پیدا کند تا 75 درصد از سرعت چاپ اعلام شده باید کسر کنید. بنابراین همیشه خرید دستگاه CIJ برای سرعتهای بالا راهگشا نیست زیرا برای چاپ های 3 خطی و 4 خطی سرعت به نصف کاهش پیدا می کند.
لازم است این نکته را بدانید که در این دستگاه ها فونت بر اساس ماتریس مشخص ی شود. برای مثال در ماتریس 5 در 5، در پنج ردیف و در پنج ستون قطره 60 میکرونی به سمت محل چاپ پرتاب می شود. فونت های نرمال در دستگاه های CIJ، پنج در پنج ، 5 در 7 و یا 5 در 9 هستند. امکان رسیدن به سرعت بالا با فونت های 5 در 9 نیز مقدور نیست و برای سرعت های بال لازم است از ماتریس های کوچکتر استفاده شود.
گرد و غبار و رطوبت
گروهی از دستگاه های جت پرینتر به خاطر وجود پمپ های وکیوم و یا پمپ های هوای فشرده رابطه ی خوبی با گردوغبار و رطوبت ندارند. همچنین گرد و غبار زیاد در محیط باعث می شود فیلترهای دستگاه بسیار زودتر از زمان مقرر نیاز به تعویض پیدا کنند. اجازه دهید هر کدام از مواردی که ذکر شد را دقیق تر بررسی کنیم:
پمپ وکیوم دستگاه های CIJ
معمولا در دستگاه های جت پرینتر CIJ از یک پمپ وکیوم استفاده می شود که اضافه جوهر را با سیستم برمی گرداند. اگر در محیط گردوغبار باشد این گرد و غبار به همراه جوهر به داخل سیستم باز می گردد.
کمپرسور باد
بعضی دستگاه ها مانند ویدیو جت ساخت آمریکا و یا EBS ساخت کشور آلمان با سیستم هوای فشرده کار می کنند. بدین شکل که دستگاه به یک کمپرسور باد معمولا با 6 بار فشار وصل می شود. این فشار هوا به شیرهای برقی این دستگاه ها که با سیستم پنوماتیک کار می کنن کمک می کند. عدم استفاده از سیستم درایر باعث می شود هوا به همراه آب و روغن وارد دستگاه شود و برای دستگاه مشکل ایجاد کند.
موارد بالا باعث می شود که دستگاه های جت پرینتر CIJ در محیط های پر گردوغبار عملکرد مطلوبی نداشته باشند، و نیاز به تعویض فیلتر پیدا کنند. تعویض مکرر فیلترها با توجه به اینکه هزینه های نگهداری دستگاه را بالا می برد، احتمالا چندان برای صاحبان این دستگاه ها مطلوب نباشد.
مصرف بالای حلال
استفاده از حلال با کیفیت در این دستگاه ها بسیار مهم است زیرا اگر حلال ها کمی ناخالصی داشته باشند باعث می شود غلظت جوهر به هم بریزد و پمپ ها هرز بچرخد و به درستی عمل نکند و باعث شود دستگاه با خطاهای بسیار زیادی مواجه شود و باعث توقف های متوالی کار دستگاه و ایجاد مشکلات زیادی برای کار دستگاه شود.
مصرف بالای حلال خصوصا اگر دستگاه در مکان گرمی قرار داشته باشد می تواند تبدیل به یکی از مشکلات این دستگاه شود و هزینه های نگهداری آن را بالا ببرد. با توجه به اینکه فضای خروج جوهر از نازل تا گاتر در بعضی دستگاه ها 4 سانتی متر و در بعضی دستگاه های دیگر حتی بیشتر از این میزان است، این مسئله باعث تبخیر بالای حلال درون دستگاه است. در هر ساعت کار این دستگاه ها 50 سی سی حلال تبخیر میشود. با توجه به اینکه عمده مناطق ایران گرم هستند باید توجه داشت که در کل مصرف حلال بالا است.
جا به جایی دستگاه های CIJ
زمانی که دستگاه CIJ دچار آسیب شود با توجه به وزن بالای این دستگاه امکان حمل آنها به شرکت فروشنده سخت می شود و لازم است تعمیرکار بر بالای دستگاه در محل کارخانه حاضر شود. اما مشکل دیگری که معمولا در این زمان رخ می دهد این است که همه ی قطعات و تجهیزات همراه تعمیرکار دستگاه نیست و نیاز به چند مرتبه حضوری وی بالای سر دستگاه است. این مسئله خود باعث تاخیر در راه اندازی دستگاه می شود.
جا به جایی
زمانی که دستگاه CIJ دچار آسیب شود امکان حمل آنها به شرکت فروشنده سخت است چون وزن این دستگاه بالا است (معمولا بالای بیست کیلو گرم و اگر قطعات به زمین بخورد آسیب جدی می بیند و ارسال دستگاه به شرکت فروشنده بسیار سخت است و لازم است تعمیرکار بالای سر دستگاه حاضر شود. معمولا تعمیرکار نیز همه قطعات و یا تجهیزات همراهش نیست و این مسئله خود باعث تاخیر در راه اندازی مجدد دستگاه می شود. یا ممکن است محل کارخانه برای انجام این تعمیرات محل مناسبی نباشد.
روشن و خاموش شدن مکرر دستگاه
دستگاه CIJ پس از روشن و خاموش شدن به صورت اتوماتیک برای شستشوی مسیر جوهر از حلال استفاده می کند. در صورتی که دستگاه به دفعات روشن و خاموش شود به این دلیل که مخزن حلال به حد نهایی خود نرسیده ممکن است باعث پایین آمدن غلظت جوهر و اعلام خطا از سوی دستگاه شود.
خرید جت پرینتر CIJ برای چه کسانی مناسب است؟
در نهایت با در نظر گرفتن تمام جنبه ها می توان گفت که دستگاه های جت پرینتر با سیستم CIJ برای کارخانه هایی مناسب است که روزانه مقادیر زیادی چاپ انجام می دهند، و این میزان چاپ می تواند هزینه های بالای قیمت دستگاه، قیمت جوهر و نگهداری و تعمیرات دستگاه را پوشش دهد.هزینه های این دستگاه برای کارخانه هایی که حجم چاپ آنها با هر دستگاه کمتر از 100 هزار چاپ است، مقرون به صرفه نیست.
دستگاه جت پرینتر لازم است به دقت خریداری شود و به برند آن توجه ویژه ای شود. تفاوت میان سیستم های DOD و CIJ و HP بسیار زیاد و هر کدام از این دستگاه ها برای کاربری خاصی طراحی شده اند.
در صورتی که هنوز در انتخاب دستگاه مورد نظر خود تردید دارید و احساس می کنید نیاز به یک مشاوره ی حرفه ای دارید ، کارشناسان فروش مجموعه کداجت در کنار شما هستند. با ما تماس بگیرید.